De Wilhelminaring is een Apeldoornse prijs die twee jaarlijks wordt uitgereikt aan een vooraanstaand beeldend kunstenaar. Bij de prijs hoort een opdracht: het ontwerpen van een driedimensionale sculptuur. Deze sculptuur wordt in het Sprengenpark geplaatst. Hier kunt u trouwens ook de beelden van de zeven eerdere winnaars bewonderen.
De winnaar in 2013 is Hans van Houwelingen. Soms een controversiële beeldend kunstenaar. Maar wel een ontwerper die in gesprek gaat met de omgeving. Een gesprek wat soms zelfs leidt tot het niet maken van een kunstwerk (restauratie monument voor de gatarbeider in Rotterdam). En In 2005 werd een “Monument voor de Olympische winterspelen” niet uitgevoerd. Het voorstel om in een vijver een zilveren kist te plaatsen met in zilver bewaarde bloedmonsters van alle 2500 deelnemers viel niet in goede aarde.
Onderdeel van de prijs is ook een ring. De ring voor Hans van Houwelingen is ontworpen door Truike Verdegaal. Een prachtige ring (zie foto) met in de ring de verstandskiezen van Hans ...